Formació

La Penya d’Escacs Mollet es defineix com una entitat molletana, 100% amateur i sense ànim de lucre.

Des de la seva refundació, a l’octubre de 2014, la Penya té com a un dels seus objectius essencials la promoció dels escacs i la formació de tothom que en pugui tenir interès, principalment, però no exclusiva, a la nostra localitat. Amb això desenvolupem un dels nostres objectius estatutaris i afavorim que, en el futur, aquesta afició aporti nous socis a la nostra entitat.

Bàsicament, compartim la filosofia de l’Associació Internacional per a la Difusió dels Escacs (AIDE), el material elaborat per la qual, d’accés gratuït en format PDF, utilitzem com a referent formatiu per als nostres tallers. També es pot obtenir en format paper.

Podem parlar de dues menes de formació

1. Tallers externs en col·laboració amb altres entitats

En diferents moments hem signat convenis de col·laboració amb diverses entitats, en concret:

Distribuciones La Élite, empresa de distribució de material divers.
AMPA de l’escola del Bosc
AMPA de l’escola Cal Músic
AFA de l’escola Sant Jordi
Direcció de l’Institut Mollet del Vallès
AFA de l’escola Montseny
Menjares, empresa gestora de les extraescolars de l’Institut-Escola Santiga

Aquests convenis se centren en un taller setmanal amb una dedicació d’una hora.
El monitor exposa entre 20′ i 30′ el tema del dia i posteriorment organitza partides entre els assistents per aplicar el tema tractat mentre el monitor aprofundeix i amplia, o repassa, els conceptes que considera assolibles segons l’edat i la projecció individual de cada assistent, dedicant més temps als més necessitats d’ajut sense descuidar la supervisió o consultes dels més avançats, tot intervenint si veu que pot aportar algun element de reflexió sobre els temes tractats.

Les despeses que ens ocasionen aquests tallers es cobreixen amb una quota mensual per cada participant. Quan el nombre de participants d’una entitat permet tenir un superàvit, aquest es destina a prevenir i compensar altres intervencions deficitàries. El més important és posar a l’abast de tothom el nostre model formatiu i de club amateur.

2. Formació a la seu del club

Per tenir-hi accés cal ser soci de la Penya i, de moment, només amb el pagament de la quota anual queda inclosa la formació a la seu del club.

2.1. Adults

La quota anual per als adults és de 75 euros anuals, que inclou fitxa federativa i quota de soci del Casal Cultural. Els menors de 25 anys tenen una petita reducció de la quota anual.

Després d’una avaluació inicial, mitjançant una simple conversa, per determinar el grau de coneixement i les aspiracions en la formació, gràcies a la disponibilitat i tarannà de la major part del socis veterans que habitualment assisteixen a la seu de la Penya, algun dels socis amb experiència sobre el tema demanat exposa individualment al soci novell l’aspecte que aquest vulgui millorar, bé amb exemples de posicions concretes, bé aplicat a partides reals comentades, segons escaigui.
Amb aquest mètode, en principi, no cal un horari delimitat, només cal assistir a la seu de la Penya divendres entre les 17 i les 20:30 hores.

Esporàdicament, a demanda o per iniciativa d’alguns socis, organitzem sessions monotemàtiques per tractar sobre algun dels múltiples temes que els escacs abasten: obertura concreta, finals especials (o no tant), anàlisi d’alguna partida pròpia, resolució de problemes, …

2.2. Menors

La quota anual per als menors és de 65 euros anuals, que inclou fitxa federativa i quota de soci del Casal Cultural.
L’horari comú de les classes és de 18 a 19 hores cada divendres.

Una vegada concretat el nivell inicial de cada menor i les necessitats detectades o expressades pels assistents, se segueix una metodologia semblant a l’aplicada als tallers externs.

Com a socis que són, els menors poden romandre a la seu de la Penya després de les 19 hores i fins al seu tancament a les 20:30 hores, i continuar jugant entre els mateixos nens o amb altres socis adults que perfectament poden oferir una formació més individualitzada en comentar el desenvolupament de la partida amb errades i encerts en jugades i estratègies. Al nostre entendre, la millor forma d’aprendre. I sempre posant les persones pel davant de tot, fomentant el respecte a l’adversari i estimulant l’autosuperació.

3. Trobada anual Escola d’Escacs de la Penya

Com a fita motivacional i cloenda d’activitats, on aplicar les nocions adquirides, de forma totalment gratuïta, celebrem a la nostra seu del Casal Cultural una trobada anual amb els participants de tots els tallers externs i socis menors una tarda de dissabte a la primavera, consistent en un torneig amb lliurament de trofeus pels millor classificats i obsequi per tots els participants així com un petit berenar per nens i familiars.

Animeu-vos !

Si estàs interessat en el nostre mètode, fes-te soci i assisteix els divendres al Casal. Si teniu fills menors interessats, inscriviu-los al nostre taller dels divendres al Casal, o al del seu centre educatiu, si n’hi ha i us va millor l’horari, o demaneu a la vostra AFA que ens contacti per afegir la nostra oferta a les extraescolars de la vostra entitat.
En tots ells oferim dues setmanes de prova abans d’adquirir cap compromís amb nosaltres.